maanantai 20. huhtikuuta 2015

Maria Turtschaninoff: Maresi. Punaisen luostarin kronikoita


On miehiltä kielletty saari keskellä merta. Saarella on luostari, jossa asuu eri-ikäisiä naisia ja tyttöjä.   Luostarissa on 13-vuotias tyttö nimeltä Maresi, joka on paennut nälkää. Maresi rakastaa kirjoja ja etsii omaa paikkaansa luostariyhteisössä. Eräänä päivänä saarelle tuodaan Jai, joka ei puhu mitään ja säikkyy kosketusta. Mitä Jaille on tapahtunut? Mitä hän pelkää? Mitä tapahtuu, kun Jaita tullaan etsimään? Viimevuotinen Finlandia Junior -voittaja Maresi: Punaisen luostarin kronikoita (Tammi, 2014) alkoi kiinnostaa heti arvostelun luettuani, mutta nyt vasta sain sen luettua. Se täyttää sopivasti lukuhaasteen kohdan 28, "kirja, jonka nimessä on väri". Maresista on blogattu paljon, ja toivottavasti sitä luetaan paljon myös kouluissa. Siksi en haluakaan enää tuottaa lisää valmista tekstiä koululaisten kopioitavaksi vaan lähestyn Maresia kysymyksillä, joita kirjaa lukiessa itse pohdin. Ehkä ne voivat auttaa myös sinua, jos löysit tänne koulutehtävän saattelemana:

Pitääkö Maresia lukea kuvauksena miesten ja naisten ominaisuuksista vai voiko se olla vain jännittävä fantasiakertomus rohkeudesta? Mitä yhteistä on kirjan maailmalla ja meidän maailmallamme? Olisiko pelkkien naisten ja tyttöjen muodostama yhteisö todellisuudessa niin sopuisa ja onnellinen kuin Turtschaninoffin kuvaama Punainen luostari? Onko Maresin ratkaisu lopussa oikea? Voisinko itse kuvitella asuvani Punaisessa luostarissa? Minkä sisaren palveluksessa mieluiten olisin? Miltä Maresi tuntuu poikien tai miesten näkökulmasta luettuna?

Maresi on hieno kirja. Se on nuortenhyllyssä, mutta kelpaa hyvin aikuisellekin. Se on helppolukuinen ja sopivan mittainenkin esimerkiksi koulussa luettavaksi. Siinä on jännitystä mutta myös tulkittavaa ja pohdittavaa. Nautin kirjasta itsekin, vaikka täytyy myöntää, että lainasin kirjan arvioidakseni sen koulukäyttökelpoisuutta. Koko luokalla tätä tuskin luettaisin, mutta fiksulle ysiluokkalaiselle Turschaninoff olisi vallan hieno päättötyöaihe. Kirjaneito tietää kertoa, että Maresi on aloitusosa kolmiosaiselle sarjalle. Vaikka kirja on hieno jo tällaisenaan, on tietysti kiinnostavaa seurata Punaisen luostarin elämää vähän pitempikin aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti