maanantai 13. heinäkuuta 2015

Veronica Roth: Uskollinen


Jostakin syystä olen lukenut kesäni ratoksi paljon kirjoja kamaluuksista, joita ihmiset tekevät toisilleen. Viimeiset kolme ovat olleet hyvin erilaisia, mutta omituista kyllä, jotain yhtäläisyyksiä niissä on.

Minä olen Malala on nykyaikaan sijoittuvaa tietokirjallisuutta, joka kuvaa terrorismia ja yhden nuoren tytön kamppailua paremman maailman puolesta. Teurastamo n:o 5  taas keskittyi toiseen maailmansotaan, mutta se viesti, että sota on aina ollut osa ihmisyyttä. Teurastamo n:o 5:ssä yksittäinen ihminen jää tässä myllytyksessä jalkoihin. Myös Outolintu-trilogian päättävässä osassa,  Uskollisessa (2013, suom. Outi Järvinen 2014), käy ilmi, että sotia on ollut aina. Toisaalta siinä on nuori tyttö, Tris, joka taistelee rohkeasti oikeana pitämiensä asioiden puolesta. Erotuksena Malalan ajatuksiin on se, että Outolintu-trilogiassa tieto ja koulutus eivät tuo ymmärrystä eivätkä rauhaa, vaan tieto väärin käytettynä on yhtä vaarallinen ase kuin vaikkapa rohkeuskin. Malalan tarina tietysti on totisinta totta, Outolintu-trilogia taas korkeita myyntilukuja havittelevaa scifihuttua. Ajatuksia herättää silti Outolintukin.Trilogian kaksi ensimmäistä osaa kuvasivat tapahtumia osastojen hallitsemassa kaupungissa ja sen ulkopuolella, osattomien parissa. Uskollinen vie lukijan Trisin, Tobiaksen ja muutaman muun uskollisen kanssa kaupungin rajojen ulkopuolelle. Se paljastaa, mistä kaikessa on ollut kysymys ja mitä ongelmia tässä kaikessa on. Tietysti taistellaankin, mutta jotenkin tässä päätösosassa on enemmän yleistettäviä kysymyksiä: Mikä määrittää ihmistä? Mitä voi uhrata? Minkä puolesta kannattaa uhrautua? Loppuratkaisu on raju ja yllättävä. Siinä on surua, mutta myös lohtua.

Jatkan vielä kyseenalaista fiktiivisen teinisankarittaren ja tosielämän nobelistin vertailuani: Malala olisi Outolinnun maailmassa varmasti divergentti, outolintu. Hän olisi sekä uskalias, terävä, sopuisa (vaikkei kuulemma veljensä seurassa), rehti että vielä vaatimatonkin. Kertomuksissa hyvä sankari selviää uskomattomista koettelemuksista ja taistelusta pahaa vastaan lopulta voittajana. Todellisuudessa näin ei läheskään aina ole. Siksi onkin hauska huomata, että tällä kertaa tosielämän sankarille käy paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti