tiistai 28. helmikuuta 2017

Milena Busquets: Tämäkin menee ohi


Ainakaan suomalaisessa kulttuurissa surutyöhön ei perinteisesti kuulune rantalomailu ex-puolisoiden kanssa, irtosuhteet ja pilven pöllyttely. Sellaisella reseptillä espanjalainen Blanca kuitenkin lääkitsee äitinsä kuoleman aiheuttamaa surua.

 Mitä minä tiedän, niin ainoa mikä ei aiheuta krapulaa mutta pyyhkii vähäksi aikaa pois kuoleman – ja myös elämän – on seksi.

Blancan äiti on ollut vahva, elämästä nauttiva, oikeudenmukainen nainen, viimeisinä hetkinään tosin raskas ja rasittava. Äidin kuoltua nelikymppinen Blanca on kuin tuuliajolla. Hän lähtee Cadaquésiin perheen kesähuvilalle ja kokoaa sen täyteen ystäviä, viiniä ja flirttiä.

Olen yrittänyt ja yritän edelleen, liiemmin menestymättä, antaa pääni olla temppeli, mutta vartaloni pitäisi aina saada olla huvipuisto.

Eteläeurooppalainen huvila meren rannalla ja pöytä täynnä ystäviä kuulostaa lähinnä naistenlehtimateriaalilta. Alle kaksisataasivuinen kirja on toki elämänmakuinen ja riemukas, mutta ainoan juonen kaaren muodostaa suru äidistä: kirja alkaa äidin hautajaisista ja päättyy siihen, kun Blanca hyvästelee äitinsä. Miehet, omat ex-miehet, ystävien miehet, varatut miehet, ihastuksen kohteet, lapsuusystävät, ovat vain sivuhenkilöitä.

Pidin Tämäkin menee ohi -romaanista lukukokemuksena, mutta huomaan, ettei siitä valtavasti irronnut sanottavaa. Kirjan nimi muistuttaa, että erilaiset elämäntilanteet, niin hyvät kuin huonotkin, ovat ohimeneviä vaiheita: Tuska ja ahdistus menevät ohi, niin kuin menee onni ja autuus. ”Tämäkin menee ohi” on lause, joka toimii jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, aina, kuten äidin kertomuksessa luvattiin. Blanca tosin huomaa kirjan lopussa, että se ei ole totta, että äiti on lopullisesti poissa, mutta raastava suru hellittää: Alan jo hengittää paremmin enkä näe juuri lainkaan painajaisia.

Tämäkin menee ohi täyttää lukuhaasteen kohdan 23, käännöskirja.

Espanjankielinen alkuteos: También esto pasará, 2015 
Suomennos: Tarja Härkönen, Otava 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti