lauantai 11. helmikuuta 2017

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä


Vanha vitsi. Etsin kirjakaupasta kirjepaperia ja päädyin ostamaan kirjan. Myyjä vakuutti, että Annoin sinun mennä on poikkeuksellisen hyvä ja yllättävä ja jää vaivaamaan mieltä pitkäksi aikaa. Minulla oli mukana joululahjana saatu lahjakortti ja lankesin heräteostokseen, kirjaan, josta en ollut koskaan kuullutkaan. Takakannessa mainitaan juonenkäänne kahdesti; se on ”mieletön” ja ”tyrmäävä, yksi kaikkien aikojen nerokkaimmista”. Etuliepeessä käännettä kuvataan ”hätkähdyttäväksi”. Äh. Onhan kirjassa yllätys, mutta tuollainen hehkutus lähinnä ärsyttää. Yllätys tuntuisi mukavammalta, jos sitä ei olisi osannut odottaa.

Kirja lähtee liikkeelle onnettomuudesta, jossa viisivuotias poika jää auton alle. Turma-auton kuljettaja pakenee paikalta. Kirjan ensimmäisessä osassa vaihtelee tapausta tutkivan poliisin ja suurta suruaan pakenevan naisen näkökulma. Toinen osa tuo mukaan karun väkivaltaisen parisuhteen kuvauksen.

Kovin paljon kirjan juonesta ei voi paljastaa, mutta psykologisten trillereiden ystäviä Annoin sinun mennä varmasti kiinnostaa. Parisuhdeväkivaltaa on kirjassa kuvattu narsistisen, väkivaltaisen miehen minäkerrontana, ja mielestäni se tuntuu jotenkin epäuskottavalta. Paljon kiinnostavampi kuvaus väkivallasta oli viimeksi lukemassani Moriartyn kirjassa, jossa vaimo uskottelee itselleen, että kaikki on kunnossa, että hän on erilainen kuin muut pahoinpidellyt vaimot ja että väkivalta on vain pieni korvaus kaikesta siitä, mitä hän on saanut upealta mieheltään. Annoin sinun mennä -kirjan mies on yksiselitteisen paha, ja itsekkyys ja pakkomielle alistaa näkyvät ensitapaamisesta alkaen.

Kirja on toki koukuttava ja viihdyttävä lukukokemus yllättävine käänteineen kaikkineen. Lopussa lukija voi laskea kirjan kädestään tyytyväisenä. Taidan olla kirjan lukijoiden joukossa vähemmistöä kitinöineni. Koska kirjan kannessa on perhonen, isken kirjan lukuhaasteen kohtaan 41, kirjan kannessa on eläin.

Alkuteos: I Let You Go, 2014
Suomennos: Päivi Pouttu-Delière, Gummerus 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti