tiistai 3. marraskuuta 2015

M. J. McGrath: Jään muisti




Illat pimenevät ja maa alkaa aamuisin olla kuurassa. Villasukat nyt ovat olleet käytössä ympäri vuoden, mutta rukkasetkin on kohta aika kaivaa esiin. Miten sitä taas tarkenee? Kyllä on kuulkaa Suomen talvi ihan paperia Ellesmeren saaren säihin verrattuna. Jään muisti sijoittuu Kanadaan kuuluvalle, arktiselle Ellesmeren saarelle lähelle Grönlantia.

– ­­– 76. leveyspiirin yläpuolella lumella ei juurikaan ollut enää merkitystä. Täällä pohjoisessa kyse on vain ja ainoastaan jäästä. Paikalliset usein sanoivat, että ero inuittien ja etelänihmisten välillä oli siinä, että kun etelästä tulleet pitivät jäätä jähmettyneenä vetenä, inuitit tiesivät, että vesi oli vain sulanutta jäätä.

Inuitit, omalla kielellään inukit, elävät yhteisönä, jossa ovia ei lukita eikä niihin koputeta, koska se olisi loukkaavaa – epäily siitä, että vieras ei olisi täysin tervetullut. Etelän asukkeja, qalunaateja, kohtaan tunnetaan epäluuloa, mutta toisaalta jäätikköturistit tuovat alueelle rahaa – jos kohta myös ongelmia.

Edie Kiglatuk, räväkkä metsästäjä ja opettaja, sivutoiminen retkeilyopas ja entinen alkoholisti, popsii mädätettyä mursunlihaa ja valaannahkaa ja ratkoo siinä sivussa metsästäjän vaistollaan murhia, jotka inuittiyhteisö mieluummin tulkitsisi onnettomuuksiksi ja itsemurhaksi. Hommaan sekoittuu huumeita ja öljy-yhtiöitä, tutkimusmatkailijoita, avaruuskiviä, sopulitutkimusta ja vähän rakkauttakin. Ihan auvoista ei alkuperäisväestön elämä ole: Mikään ei pysy yhteisöltä salassa. Alkoholismi on tuttua monessa perheessä. Itsemurhaluvut ovat korkeita. McGrath kuvaa elämää kaunistelematta ja kauhistelematta.

Bongasin kirjavinkin Kirjan vuoden lukuhaasteen Facebook-ryhmästä, jossa Nenä kirjassa -blogin Norkku sitä suositteli. Hyvä vinkki olikin! Dekkari sopi vallan hyvin tällaiseen aikaan, kun mihinkään monimutkaiseen ja hienoon ei oikein jaksa keskittyä, vaan mielellään uppoaa vauhdikkaaseen tarinaan. Lisäksi se sopii hienosti lukuhaasteen kohtaan 46: kirja, joka kertoo jonkin alkuperäiskansan jäsenistä tai kulttuurista, esim. saamelaiset, intiaanit tai aboriginaalit.

M. J. McGrath kertoo arktisen alueen elämästä kiinnostavasti. Hän on perehtynyt siihen laajasti ja kirjoittanut arktisen Kanadan inuiteista myös tietokirjan The Long Exile. Jään muistin trillerijuonen lomassa kirjasta saa paljon tietoa yhteisön elämästä ja tavoista, ja mikä hienointa, pohjoisesta luonnosta. Täytyy sanoa, että tämä oli kyllä kirja, joka avasi silmät kulttuurille, josta en ole tiennyt oikeastaan yhtään mitään. Edien seurassa voisin viihtyä toisenkin kirjan verran.

Alkuteos: White Heat (2011)
Suomennos: Anu Nyyssönen (2012, Like)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti