lauantai 11. helmikuuta 2017

Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet


Etsiessäni luettavaa lukuhaasteen kohtaan 46, oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja, törmäsin suosituksiin Liane Moriartyn kirjoista. Mustat valkeat valheet sijoittuu australialaiseen Pirriween kaupunkiin jossakin meren rannalla, mutta oikeastaan tarina voisi sijoittua melkein mihin tahansa. Sinänsä vähän sääli, ettei kirja tarjonnut mahdollisuutta fiilistellä vaihto-oppilasvuoden Down Under -muistoissa. Pastellivärinen pokkari oli kevyempää luettavaa kuin oletin, mutta rakenteeltaan se on kiinnostava. Murhatutkimukseen liittyviä lausuntoja on ripoteltu kirjaan heti alusta lähtien. Lukija saa tietää, että tapahtumat tulevat vääjäämättä johtamaan vähintäänkin jonkinlaiseen kuolemantuottamukseen alakoulun vanhempien visailuillassa. Se, kuka kuolee ja miten, selviää kuitenkin vasta lopussa. Vaaleanpunaisilla drinkeillä on oma roolinsa loppuratkaisussa, mutta ihmissuhteissakin on monia jännitteitä.

Henkilökaarti on laaja, mutta päähenkilöiksi nousevat esiluokkalaisten äidit Madeline, Celeste ja Jane. Madelinen ex-miehen lapsi on samalla luokalla hänen lapsensa kanssa. ”Exän nyxä” Bonnie on joogaava kasvissyöjä ja monella tapaa tasapainoisempi kuin äkkipikainen Madeline. Janeen Madeline tutustuu törmättyään hänen autoonsa esikoulun tutustumispäivässä. Jane on nuori yksinhuoltajaäiti, jonka poikaa, Ziggyä, aletaan syyttää koulukiusaamisesta. Jane uskoo poikaansa, mutta joukko äitejä alkaa vainota tätä. Celeste taas on järjettömän rikkaan ja hyvännäköisen Perryn kaunis vaimo, joka kääntää katseet tullessaan paikalle. Lisäksi mukana on joukko lyhyttukkaisia blondeja, jotka pyrkivät määräämään koulun asioista rehtorin ohi.

Matkan varrelle mahtuu salaisuuksia ja yllätyksiä. Harva on lopulta ihan sitä, miltä aluksi näyttää. Aluksi karikatyyreiltä vaikuttavat henkilöhahmot, hipit ja helikopterivanhemmat, saavat syvyyttä, kun pintaa hieman raaputetaan. Samoin on oikeastaan koko kirjan laita. Viihdyttävän pinnan alla käsitellään uskottavalla tavalla parisuhdeväkivaltaa ja uusperheiden kipuja. Ylitse kaiken nousee ystävyys – hieman esikoululaisten, mutta etenkin heidän äitiensä.

Alkuteos: Big Little Lies, 2014.
Suomennos: Helene Bützow, Tammi 2015.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti