sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Kate DiCamillo: Desperon taru


 Kohta 5, ”kirja, jonka henkilöistä kaikki eivät ole ihmisiä”, täyttyy iltasatulukemisella. Tilasin kirjakerhon alennusmyynnistä Kate DiCamillon kirjan Desperon taru (Otava, 2009). Luin kirjaa ääneen iltasatuna 6- ja 10-vuotiaille lapsille. Kertomus upposi kuulijakuntaansa yllättävänkin hyvin. Ajattelin, että kovasti eläytyvä kuopus saattaisi pelätä liikaa vankityrmiä ja rottia ja esikoinen taas pitää kirjaa ihan lällärinä prinsessoineen. Valituksia ei kuitenkaan kuulunut, vaan kuulijat saapuivat sohvalle kirjan ääreen suuremmin houkuttelematta.

Desperon taru on sympaattinen kertomus pienestä hiirestä, joka rakastuu prinsessaan. Se on kertomus prinsessasta, jonka äiti kuolee. Se on kertomus tavallisesta tytöstä, joka haluaa prinsessaksi. Se on kertomus pimeydestä ja valosta. Se on kertomus erilaisuuden pelosta. Se on kertomus petoksesta ja anteeksiannosta. Se on ennen kaikkea kertomus rakkaudesta ja urheudesta.

Alussa erilaisesta hiirestä tuli mieleen Lokki Joonatan, joka ei suostu elämään muiden lokkien tavoin. Despero ei halua kipittää eikä nakertaa; hän rakastuu musiikkiin ja satuun prinsessasta. Oikean prinsessan, prinsessa Pavun, kauneudesta häikäistyneenä Despero uskaltaa puhutella ihmistä, mikä ei kuitenkaan ole hiiriyhteisön mieleen. Yhteisö, jopa oma perhe, hylkää Desperon. Pieni hiiri löytää kuitenkin urheuden, kun prinsessa on hädässä. Punainen lankarulla turvanaan ja ompeluneula aseenaan hän palaa vankityrmän pimeyteen, josta jo kerran pääsi pakenemaan. 
Timothy Basil Eringin kuvat ovat – no, söpöjä.

Muihin henkilöihin liittyviä sivujuonia on melkoisesti, mutta ne kytkeytyvät kaikki myös Desperon tarinaan. Kerronta liikkuu ajassa ja paikassa, mutta kertoja ohjailee pientä kuuntelijaa: 
”Taas kerran, lukija, meidän täytyy palata taaksepäin ennen kuin pääsemme eteenpäin.” 
Välillä pienempi kuuntelijani lähti keskusteluun lukijaa puhuttelevan kertojan kanssa:
”Lukija, et kai ole unohtanut pientä hiirtämme?”
”No en! Tässä jo mietinkin, miksei siitä päähenkilöstä ole puhuttu pitkään aikaan.”

6-vuotiaan tyttären tuomio: "Alkuun se oli vähän jännittävä, mutta sitten mä melkein rakastuin siihen."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti